Kamperzeedijk basis voor Zwols succes

| 15-10-2016

Stepper Machiel Steenbergen won dit seizoen alles wat er te winnen viel. Hij werd Nederlands kampioen sprint, Nederlands kampioen op de vijftig kilometer en Nederlands kampioen op de cross. Andere disciplines zijn er niet en dus kan de stepper van Stepteam Zwolle ook niet anders dan tevreden zijn. “Ik had niet verwacht dat het zó goed zou gaan”, vertelt Steenbergen.

Als je vier keer Nederlands kampioen wordt, dan moet er ergens een geheim liggen. De afgelopen jaren verzekerde Steenbergen zich van meerdere Nederlandse titels, maar dat was alleen maar op de sprint. In 2016 snelde hij ineens ook op twee andere disciplines naar het hoogste ereschavot. Wat is hij anders gaan doen? “Ik ben vooral extra gaan trainen”, stelt Steenbergen simpel. “Maar het is ook wel een beetje vanzelf gegaan. Wij trainen op de Kamperzeedijk en ik ga daar vanuit Zwolle op de step heen. Twaalf kilometer heen, twaalf kilometer terug en dan ook nog trainen… Op die manier krijg je vanzelf wel inhoud voor duurafstanden.”

De Kamperzeedijk dus, ergens tussen Genemuiden en Kampen. Daar waar je dreigt van de aardbol te vallen, ligt de basis van het stepsucces. “Ik heb daar ook meer op de langere afstanden getraind”, vertelt de veelvraat, die pas zes jaar op de step actief is. In 2010 kwam hij er via zijn zusje mee in aanraking en dat was liefde op het eerste gezicht. Zes jaar later, op een leeftijd van 22 jaar, wint hij drie Nederlandse kampioenschappen. “Het was mijn doel om op de sprint voor de vierde keer kampioen te worden. Op de andere disciplines deed ik altijd wel leuk mee, maar ook niet meer dan dat. Ik was in eerste instantie puur een sprinter, nu doe ik ook op de andere afstanden mee.”

De vraag is waar Steenbergen de komende jaren zijn uitdaging in gaat zoeken. Op vaderlandse bodem heeft de Zwollenaar alles gewonnen en dus kijkt hij over de landsgrenzen. In Europa zijn er verschillende wedstrijden, maar of dat allemaal te combineren valt… “Er is een Europese competitie, met wedstrijden in onder andere Italië, Frankrijk, Duitsland en Tsjechië. Het zou heel erg mooi zijn om daar aan mee te kunnen doen, maar dat moet wel te combineren zijn. Dat gaan we eerst nog bekijken”, stelt Steenbergen. Eén ding is wel zeker: waar hij ook gaat, de Kamperzeedijk zal altijd zijn uitvalsbasis blijven. Het is immers de bakermat van zijn succes.

Steppen, Stepteam Zwolle, Machiel Steenbergen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws