Jeugd pakt wangedrag langs de lijn aan

| 01-10-2010

‘Fanatiek mag, maar hou het bij normaal gedrag’, dat is de slogan van de campagne die in Overijssel van start is gegaan. In navolging van een landelijke campagne van SIRE enkele jaren geleden, werken nu elf landelijke sportbonden samen om wangedrag van ouders aan te pakken op en langs het sportveld. Sportservice Overijssel maakt zich sinds vrijdag sterk voor de Fair Play-campagne waarin jonge sporters zélf een signaal afgeven. Want scheldende ouders langs de lijn moet verleden tijd worden, net als opzettelijk lompe tegenstanders en opstandig publiek.

Overijssel is als eerste provincie de uitdaging aangegaan om sporters tussen de 12 en 18 jaar rechtstreeks te benaderen. Gedeputeerde Gert Ranter is ingenomen met het feit dat jongeren zelf hun eigen campagne vorm hebben geven. “De doelgroep tussen de 12 en 18 jaar is lastig. Ze hebben een eigen communicatiestijl, zoeken zelf informatie op het internet en laten zich niet zo maar wat vertellen. Door een jongerencampagneteam de boodschap te laten bepalen, is de kans veel groter dat de campagne werkelijk aanslaat.”

“Fanatiek mag, maar hou het bij normaal gedrag”, lijkt de algemene tendens. Want Fair Play leeft heus wel onder jonge sporters, maar maak sport verder niet te soft. Dat is één van de belangrijkste boodschappen uit de campagne. Dat sluit aan bij het beleid van de provincie. Ranter: “Sport is een prachtige bezigheid. Goed voor de gezondheid en de sociale contacten. Dat houd je alleen als je fatsoenlijk met elkaar omgaat. En met respect!” Om de campagne kracht bij te zetten zijn er een aantal video’s op YouTube opgedoken, waarvan er één is opgenomen bij sportpark De Pelikaan in Zwolle.

Fair Play Scoort, Sportservice Overijssel

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws