Jaaroverzicht: Smit mist ticket voor Spelen

| 18-12-2016

Het aftellen naar het einde van het jaar is begonnen. Het sportjaar 2016 was al met al uitermate boeiend. In zowel de topsport als de breedtesport zorgden Zwolse sporters voor hoogte- en dieptepunten. De mooiste prestaties prijken ongetwijfeld nog in ieders gedachten. Sportief Zwolle blikt in de laatste twee weken van het jaar per maand terug op het afgelopen kalenderjaar. Vandaag: januari.

Januari was de maand waarin Yasemin Smit hoopte een ticket voor de Olympische Spelen in de wacht te slepen. De in Zwolle woonachtige waterpoloster is captain van de Nederlandse ploeg en nam deel aan het EK waterpolo. Tijdens dat toernooi kon Oranje zich plaatsen voor de Spelen, want de winnaar kwalificeerde zich rechtstreeks voor het mondiale sportfeest. Zover kwam het niet, want in de finale was Hongarije te sterk. Smit zelf werkte een prima toernooi af en werd uitgeroepen tot speelster van het toernooi. Maar het leverde allemaal niets op. “Het geeft een dubbel gevoel. Aan de ene kant speelden we een goed EK, in de groepsfase waren we oppermachtig. Maar aan de andere misten we daar ook de Spelen. En daar hadden we het echt moeten doen”, vindt Smit.

Het zorgde er voor dat Smit de Olympische Spelen voor de televisie moest bekijken, aangezien het latere kwalificatietoernooi ook niets opleverde. “Ik heb er wel naar gekeken, want ik vind de Spelen echt iets moois. Het waterpolo heb ik hier en daar wel gevolgd, maar toch minder. Dat doet natuurlijk wel pijn en dat zal het ook altijd blijven doen. Het jaar 2016 was nou niet het meest succesvolle jaar, vooral omdat de Spelen erboven hangen”, zegt Smit. Toch had 2016 ook een mooie kant. Smit liet bij tijd en wijle haar beste waterpolo zien en besloot terug te keren naar het Griekse Olympiakos Piraeus. “Dat was voor mij een nieuwe impuls, die had ik even nodig. Ik hoop in 2017 een goed seizoen met Olympiakos te draaien en in juli wacht het WK in Boedapest. Daar werken we naar toe.”

Veel meer hoogtepunten
De maand januari was niet alleen de maand van Smit. Het begon met de overwinning van René Poppe in de Wijthmenerplasloop en die werd gevolgd door de nodige andere hoogtepunten. De jonge Jens Dekker, leerling van het Centre for Sports & Education, werd wereldkampioen veldrijden en synchroonzwemster Natasja van Schuppen pakte twee nationale titels. Zij deed dat onder andere samen met Joselien van de Craats. Daarnaast won Kirsten Wild de wereldbeker op het omnium en sprintte schaatser Ronald Mulder naar zilver op het NK sprint. De voetbalclubs Dieze West en Wijthmen stelden allebei een trainer voor het nieuwe seizoen aan. Stephan Rahantoknam verkaste naar Dieze, Elvin Matuankotta naar Wijthmen.

In het kamp van PEC Zwolle raakte men Trent Sainsbury kwijt. De centrale verdediger maakte de transfer naar China, waar hij het shirt van Jiangsu Suning FC om de schouders kreeg. De ploeg zelf kwam moeizaam uit de winterstop. Er werd nog wel gewonnen van Heerenveen (5-2), maar daarna volgden mindere resultaten tegen FC Utrecht (1-0), Vitesse (1-1) en FC Groningen (1-3). Landstede Basketbal plaatste zich in januari voor de halve finale van de beker, terwijl Landstede Volleybal in de prijzen viel bij het SportGala Zwolle. Redbad Strikwerda werd sportcoach van het jaar, Landstede Volleybal zelf werd gekroond tot sportploeg van het jaar.

Waterpolo, Yasemin Smit, Jaaroverzicht 2016


Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws