Huizing: ‘Eerste jaar HV Zwolle was wennen’

| 10-08-2017

Handbalvereniging Zwolle heeft inmiddels het eerste volle jaar achter de rug. De fusievereniging, in 2016 ontstaan uit het samengaan van SV Zwolle en SV Tyfoon, kende sportief een uitstekend debuut en ook de organisatie staat meer en meer als een huis. Voorzitter Bernd Huizing is dan ook een tevreden man, al nam het gewenningsproces wel wat tijd in beslag. Het eerste jaar van HV Zwolle in vijf kernwoorden.

© Annet van Raalten

Terugkijken
“Dat doen we met een positief gevoel. Er is veel gebeurd en op bestuurlijk vlak was het een levendig jaar. We hebben onlangs een enquête uitgeschreven en daaruit bleek dat onze leden hartstikke tevreden zijn. Ze zijn blij met hoe we communiceren, blij met de trainingsfaciliteiten, dus al met al kijken we tevreden terug op het eerste jaar. Al was het bestuurlijk wel intensief, omdat we het toch op een andere manier doen dan beide verenigingen deden. Dat was wennen, voor iedereen. Toch was het een leuk jaar.”

Sportief
“Dat zou je bijna vergeten, haha. Sportief gezien was het natuurlijk ook een goed eerste jaar. Ons eerste herenteam werd kampioen en dat was fantastisch. Zij gaan, net als dames 1, in de eerste klasse spelen. Dames 1 deed lang mee om de bovenste plekken, maar uiteindelijk net niet lang genoeg. We leggen ze geen druk op om richting de hoofdklasse te gaan, maar het zou wel mooi zijn als ze aankomend seizoen weer mee kunnen doen. Daarnaast investeren we in de jeugd. Zo komen er volgend seizoen extra trainingsmogelijkheden. Naast de Sporthal Zwolle Zuid en het Bewegingshuis, gaan we ook naar de WRZV-hallen.”

Organisatorisch
“Zoals ik al zei… Dat was soms best even lastig. We hebben voortgeborduurd op de twee verenigingen, maar hebben bestuurlijk wel de structuur veranderd. Dat was misschien nog wel de grootste verandering van het afgelopen jaar en daar moest iedereen best aan wennen. Uiteindelijk heeft het allemaal veel energie gekost, maar ook opgeleverd. Al met al staat het bestuurlijk goed, dat kwam ook uit de evaluatie met SportService Zwolle. Het is aan ons om het nu verder uit te bouwen.”

“Een mooi signaal is dat we vanaf 1 juli 2016 een groei van vijftig leden hebben bewerkstelligd. Dat heeft deels te maken gehad met het succes van de Nederlandse vrouwen, maar het zegt ook dat we op de goede weg zijn. We schrijven aankomend jaar twee jeugdteams extra in en er werd zelfs even nagedacht over een extra seniorenteam. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan, maar dat is wellicht iets voor komend seizoen.”

Toekomst
“We zijn druk bezig om een stabiele vereniging te worden. Op technisch vlak willen we bijvoorbeeld ook investeren in de opleiding van trainers. De jeugd moet training krijgen van gediplomeerde en enthousiaste trainers, waardoor we meer kwaliteit opleiden. Daar is in de begroting geld voor vrijgemaakt. De extra trainingsuren die we faciliteren, passen daar prima in.”

“Nog een belangrijk aspect voor de toekomst is huisvesting en vooral het creëren van een verdienmodel. Ik kom oorspronkelijk uit de voetbalwereld en dat is dus mijn referentiekader. Voetbalverenigingen hebben drie grote inkomstenbronnen: contributie, sponsorgeld en kantine-inkomsten. Kantine-inkomsten hebben wij helemaal niet en daarom kijken we naar alternatieven. Denk aan het draaien van kantinediensten of schoonmaken. We voeren nu gesprekken met de sporthal in Zwolle Zuid en ook met de WRZV. Misschien zijn daar opties.”

Tevredenheid
“Zeker weten, het liep eigenlijk beter dan gedacht. We zijn lekker bezig. Het ziet er allemaal heel positief uit.”

Handbal, HV Zwolle


Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws