Henk Vink sleept met drie Percherons

| 13-01-2011

Tijdens de ‘Mooiste Tuigpaardavond van het Jaar’ zorgt Henk Vink van het gelijknamige transportbedrijf uit Barneveld donderdagavond tussen de bedrijven door voor een vlakke bodem. Dat doet Vink niet met één van zijn gigantische trekkers, maar met behulp van de trekkracht waarmee hij zijn bedrijf destijds heeft opgebouwd: paarden.

“Ik heb drie mooie Percherons voor de weidesleep”, vertelt Vink, die de sleepwerkzaamheden ook altijd verricht bij het concours in Barneveld om het Gouden Ei. “Toen ik deze hobby weer opnam, vond ik de Percheron drie keer zo mooi als de Bels. Er zit een scheutje Arabisch bloed in, waardoor je er ook iets meer mee kan. Het is niet alleen stappen en trekken, met een Percheron kun je ook goed draven.”

Vink hecht er belang aan dat hij ‘Gelders’ voor de dag komt. “Ik werk nog met de mooie Gelderse hamen van vroeger. Die zijn rood, want vroeger waren dit soort tuigen in de buurt van Arnhem en in de Betuwe rood van kleur. Verder zijn ook de blokschoft en de gekruiste achterbroeken typisch Gelders.” Tot 1952 werkte Henk Vink zelf ook nog met paarden. “We hadden een slepersbedrijf en sleepten bomen voor de houtverwerkende industrie, zand voor de aannemers en hout voor de bakkers. Maar toen de vrachtwagen kwam was het natuurlijk gedaan met de paarden.”

Met zijn gemotoriseerde trekkracht bouwde Vink een transport- en aannemersbedrijf op met 250 werknemers. Op de ‘Klompenavond’ van Zwolle International keert hij weer terug naar hoe het werk voor hem ooit begon: achter de kont van het paard.

IJsselhallen, Zwolle International, Paardensport

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws