FC Zwolle stunt en schakelt Willem II uit

| 21-09-2010

FC Zwolle heeft dinsdagavond voor de eerste sensatie in het nationale bekertoernooi gezorgd door eredivisionist Willem II uit te schakelen. Diederik Boer was de grote man voor de thuisploeg door het verschil te maken in de strafschoppenserie. In reguliere speeltijd hielden beide ploegen elkaar op 2-2, waarna er in de verlenging niet meer werd gescoord. In de allesbeslissende strafschoppenserie stopte Boer de vijfde inzet van de Tilburgers, waarna hij zelf voor de vijfde van Zwolle tekende. De doelman faalde niet en dus zit Zwolle donderdag tijdens de loting in de koker.

In de catacomben werd de keeper na afloop veelvuldig omhelst en geknuffeld. De vreugde over de overwinning op eredivisionist Willem II was dan ook groot. “Geweldig dit”, jubelt Boer. “Het was toch afwachten met de strafschoppenserie, maar we hadden het geluk aan onze zijde. Na de training oefenen we er echter vaak op, ik ook. De afspraak was dat als Albert van der Haar gewisseld zou worden, ik een strafschop zou nemen. Gelukkig stop ik even daarvoor die penalty, dat haalde de druk van mijn eigen strafschop er toch af.”

Als Zwolle de wedstrijd analyseert, zal het tot de conclusie komen dat het woensdag eigenlijk nooit tot penalty’s had mogen komen. Vooral in de eerste helft voetbalde Zwolle zeer aardig. De ploeg van trainer Art LAngeler zette vroeg druk, waar de achterhoede van de Tilburgers geen antwoord op had. Willem II acteerde inspiratieloos en mag blij zijn dat het de rust haalde met slechts één tegentreffer. Arne Slot rondde een mooi opgezette aanval prachtig af, door de bal strak in de verre kruising te schieten. “In die fase waren we echt de betere”, aldus Langeler.

Na rust drukte Willem II het gaspedaal in, zoals verwacht mag worden van een eredivisionist. Gert Heerkes bracht met Rowin van Zaanen en Lars Hutten twee aanvallers erbij, waardoor Zwolle het optische overwicht van het eerste bedrijf kwijt raakte. De Tilburgers werden echter vooral via dode spelmomenten gevaarlijk. “Vooraf wisten we dat ze maar één kwaliteit hebben. Zuur dat ze daar dan uit scoren”, baalde matchwinner Boer na afloop zichtbaar. De keeper zag er zelf niet goed uit, waardoor Maceo Rigters kon binnentikken. Lang kon Willem II, hekkensluiter in de eredivisie met nog nul punten als resultaat, niet genieten. Binnen twee minuten na de gelijkmaker werd Danny Schreurs door Slot de diepte ingestuurd. Het balletje breed van Schreurs was precies op maat voor Sjoerd Ars, die simpel de 2-1 kon binnentikken.

In de slotfase viel opnieuw uit een dood spelmoment de onverwachte gelijkmaker. En wederom was het Rigters die kon binnentikken. Toen Slot vlak voor tijd nog een lobje via de onderkant van de lat uit het doel zag verdwijnen, was de verlening onvermijdelijk. Het werd een half uur waarin Willem II niet vooruit kon voetballen en Zwolle weinig risico durfde te nemen. De rest is bekend. “We zijn Willem II op een perfect moment tegengekomen. Wij konden in de verlenging helaas niet meer doordrukken, maar hebben gezien het spelbeeld wel verdiend gewonnen”, besloot Langeler met een glimlach.

Voetbal, FC Zwolle, KNVB Beker, Diederik Boer

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws