FC Zwolle na uurtje compleet de weg kwijt

| 02-03-2012

De titelstrijd in de Jupiler League is weer helemaal open, na de 2-3 nederlaag van FC Zwolle in eigen huis tegen Helmond Sport. Zwolle had vrijdagavond na exact 53 minuten een comfortabele 2-0 marge opgebouwd, maar gaf deze net zo hard weer uit handen. Woedend stormden de Zwolle-spelers naar binnen om deze mokerslag te verwerken, maar feit is dat Zwolle na een uur stopte met voetballen.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Tot de zestigste minuut leek er voor de koploper van de Jupiler League weinig aan de hand. Weliswaar was Helmond Sport diverse keren gevaarlijk via de omschakeling, maar Zwolle kwam vrij eenvoudig op een 2-0 voorsprong. Nassir Maachi snelde bij de tweede echt grote kans langs twee Brabantse cipiers en werkte de bal vervolgens in de korte hoek. Na de treffer van Arne Slot leek er dan ook geen vuiltje aan de lucht. “We hadden wat slimmer moeten zijn, want we werden bij de 2-1 geslacht in de omschakeling”, aldus Arne Slot. Bij die treffer, vlot na de 2-0, kon rechtsback Guus Joppen opstomen en met zijn chocoladebeen de bal langs doelman Diederik Boer schieten, die de inzet van Joppen toch eenvoudig had kunnen keren. Niet veel later belandde de bal opnieuw achter de goalie. Een schot van Emrullah Güvenc, die de bal na een ingooi pardoes voor zijn voeten kreeg, ging via de lat en de rug van Boer in het doel.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Zwolle ging na deze mokerslag op zoek naar een nieuwe voorsprong. Trainer Art Langeler bracht met Ruud ter Heide en Joran Pot twee verse krachten in het veld, maar vanwege zijn aangekondigde vertrek naar Go Ahead Eagles werd laatstgenoemde niet met gejuich door het publiek ontvangen. Langeler: “Ik vond het niet kunnen dat het publiek Joran uitfloot.” Veel kansen leverde de inbreng van de frisse spelers niet op, behoudens een schot van Said Bakkati dat keeper Sengier keerde. In de slotfase kreeg Zwolle het deksel op de neus, doordat een voorzet van Giorgios Niklitsiotis langs Boer en alle Zwolle-verdedigers ging. Erik Quekel schoot vervolgens de 2-3 binnen.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Slot weigerde te paniekeren na de eerste thuisnederlaag van het seizoen. “We moeten leren van deze fouten en onszelf niet in de put praten. Niemand vindt dit leuk in Zwolle, ook wij niet.” Toch gaan de gedachten steeds meer terug na vorig seizoen, toen RKC Waalwijk een comfortabele Zwolse marge na de winterstop ongedaan maakte. Sparta heeft deze rol overgenomen en blijft winnen. Toch is er nog altijd een marge van vijf punten. “Ik had ook liever nu een marge van vijftien gehad in plaats van vijf. Toch staan we er nog altijd goed voor”, aldus Slot, die zich daar maar aan vasthoudt.

Wedstrijdstatistieken:
FC Zwolle: Boer; Bakkati, Lachman, Van den Berg, Van Hintum, Olijve, Achenteh (71. Pot), Drost (64. Ter Heide), Bannink (82. Mamedov), Maachi, Slot

Helmond Sport: Sengier, Joppen, Haastrup, Van der Linden, Justiana, Sequeira, Altheer (35. Güvenc), Guijo Velasco, Stachnik, Grabovac (46. Niklitsiotis) (90. Bahtri), Quekel

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Scoreverloop:
24. Nassir Maachi 1-0
53. Arne Slot 2-0
60. Guus Joppen 2-1
63. Diederik Boer (eigen doel) 2-2
81. Erik Quekel 2-3

Gele kaarten:
Bakkati, Van den Berg, Achenteh (FC Zwolle), Guijo-Velasco, Joppen, Van der Linden, Sequeira, Güvenc (Helmond Sport)

Toeschouwers:
8.189

Arbitrage:
Dhr. Kuipers (scheidsrechter), dhr. Van Roekel en dhr. Simons (assistent-scheidsrechters), dhr. Vrijhof (vierde official)

Voetbal, FC Zwolle, Jupiler League

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws