Exstudiantes meldt zich in andere wereld

| 15-09-2017

De dames van Exstudiantes Zwolle maken vrijdagavond hun debuut in de eredivisie zaalvoetbal. Na een bijzonder makkelijk jaar in de hoofdklasse volgde promotie naar het hoogste niveau, waarop het wederom hoge ogen hoopte te gooien. Een oefenduel heeft echter de ogen geopend en inmiddels staat de ploeg met beide benen op de grond. “Dit is wel even een ander niveautje”, lacht aanvoerster Suzanne Herpel.

Het was een doodgewone oefenwedstrijd ter voorbereiding op de naderende competitiestart. Exstudiantes vond het wel eens tijd worden om zich te meten met de besten van het land en deed dat tegen een ploeg uit de top vier van vorig seizoen. De Zwollenaren kwamen van een koude kermis thuis, want ze werden compleet overhoop gespeeld. Het resultaat? Een dikke 7-1 nederlaag, maar wel een ervaring rijker. “We dachten dat we best goed waren, haha. Dat zijn we nog steeds wel, maar nu staan we met beide benen op de grond. Die tegenstander kende wel 25 verschillende spelsystemen, terwijl wij eigenlijk maar iets deden. Schreeuwde er eentje 'tien', wisten ze allemaal wat ze moesten doen, tik-tik-tik, en het was een goal. Het was super leerzaam en het heeft onze ogen geopend”, zegt Herpel.

Inmiddels heeft Exstudiantes wel het een en ander veranderd. In de hoofdklasse werd op vrij eenvoudige wijze promotie bereikt, maar nu belanden de dames in een compleet andere wereld. “We hebben in Marcus Schiere een trainer gevonden en trainen iedere week één keer. Daardoor proberen we wat systemen onder de knie te krijgen en trainen we ook op de spelhervattingen. En we hebben allemaal een vaste positie. Dat is echt nodig”, weet Herpel, die zelf de initiatiefneemster van het team is. Ze haalden speelsters bij elkaar waarmee ze op het veld gevoetbald had, onder andere bij PEC Zwolle. “We hebben allemaal ervaring in de eredivisie, maar dan op het veld. Bij SC Heerenveen, FC Twente of in Zwolle. Je hoeft tegen ons niet te zeggen dat we aan de bak moeten. Dat zijn we wel gewend.”

Een week geleden ging het Exstudiantes al een stuk beter af. In een bekerwedstrijd tegen Hovocubo ging de formatie nog wel met 1-0 onderuit, maar toch zat het al meer in de buurt van dat wat benodigd is. “Eigenlijk waren we gewoon beter. We kregen ook kansen, maar verloren toch. Die tegenstander was vorig jaar toch een middenmoter”, vertelt Herpel. In eerste instantie wilde de ploeg meedoen voor een plaats in de play-offs om het landskampioenschap, maar op dit moment wacht het vooral even af. In de eerste vijf wedstrijden treft Exstudiantes vier topploegen en die potjes gaat het eerst maar even spelen. Herpel: “We hebben afgesproken om daarna een doelstelling te bepalen, maar gaan vrijdag sowieso voor de winst. Ik denk dat we een goede kans maken.”

Voetbal, Zaalvoetbal, Exstudiantes Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws