Duitse kampioen verrast Russische favoriet

| 28-06-2010

De Duitse badmintonkampioen 1. BC Saarbrücken/Bischmisheim heeft zondagmiddag in Zwolle de hegemonie van de Russiche clubs doorbroken door na winst in de halve finale tegen Nizhni Novgorod, ook in de eindstrijd een Russische tegenstander de baas te blijven. Titelverdediger Favorit-Ramenskoe bleef in een schitterend - en in de eindfase ongelooflijk spannend - duel aan de verkeerde kant van de score: 2-4. De beide Nederlandse clubs, Van Zundert VELO en Van Zijderveld, wisten de poulefase niet te overleven.

© René Lagerwaard

De finale, die bijna vijf uur zuivere speeltijd in beslag nam, was een prachtig slotstuk van een week topbadminton in Zwolle. In die week heeft het Duitse Saarbrücken het volledige Russische badminton een plaats teruggewezen op de Europese ranglijst. Zaterdagavond waren de Duitsers enigszins de verrassende winnaar in de halve finale, waarin ze de verliezend finalist van vorig jaar versloegen, het tevens Russische Nizhni Novgorod. Zondagmiddag maakten de Duitsers in de openingspartij van de finale al duidelijk ze geen boodschap hadden aan de favorietenrol van Favorit.

In de eerste herenenkel was het aan de Pool Przemyslaw Wacha om de stand in de wedstrijd gelijk te trekken voor de Russische formatie. Wacha won met de nodige moeite met 21-18 en 22-20 van Kestutis Navickas. Olga Konon deed in het eerste damesenkelspel wat ze de hele week in Zwolle al had gedaan. Ze liet in het enkelspel geen enkele game lopen en won net als in alle voorgaande wedstrijden ook in de finale in straight twee games. Tatjana Bibik kon namens Favorit geen vuist maken tegen de Poolse, die ook in haar laatste enkelspel van het toernooi de regie over de wedstrijd in handen nam. Binnen een half uur sleepte Konon de wedstrijd binnen: 21-10 en 21-12.

Het koningsstuk van de middag was de herendubbel. Zowel het Russische als het Duitse herenkoppel spaarden hun krachten niet en toonden alles wat ze in huis hadden. In een haast gewelddadig fysieke wedstrijd trokken Wacha en Nikolaenko de eerste game van de pot naar zich toe met 21-19. Het Duitse duo herpakte zich in de tweede game. Hopp en Schöttler wonnen de tweede game met en stand van 18-21. In de derde game sloeg het Russische duo toe. Ze konden er blijkbaar nog een beetje bovenop gooien en in een alles-of-niets poging ging het herendubbel van Favorit nog meer in de aanval. Resultaat: Een gelijke stand van 2-2 in de finale, want het Pools-Russische duo won de derde game met 21-16.

In de damesdubbel was er sprake van een kloof tussen de klasse van het Russische koppel en het Duitse duo. Het damespaar had zaterdagavond nog de regerend Europees kampioen in het damesdubbelspel verslagen en bewees ook zondagmiddag dat dit geen toeval was. Konon en Wengberg wonnen met groot klasseverschil van Polikarpova en Augustin. Binnen het half uur stonden de gamestanden 16-21 en 11-21 op de borden. De Duitsers van Saarbrücken stonden door deze overwinning met 2-3 voor, nog één wedstrijd winnen en de cup zou dit jaar meegaan naar Duitsland.

Aan Valereyi Atraschchenkov de lastige opdracht om weer op gelijke hoogte te komen met de Duitsers, door te winnen van Marcel Reuter. Ook Reuter had net als zijn teamgenote Konon de hele week nog geen enkele game afgestaan, dus een eenvoudige klus zou dit niet worden voor de Oekraïner in Russische dienst. Reuter nam zijn missie serieus, want in de eerste game van deze doorslaggevende partij kwam Atraschchenkov er amper aan te pas. De Duitser trok de eerste game met slechts dertien punten tegen naar zich toe. In de tweede game herpakte de speler van het Russische team zich echter. Hij ging de rally met de Duitser aan en dat wierp zijn vruchten af. Attraschchenkov pakte de tweede game met 21-15.

De derde en beslissende game werd een thriller. De mannen haalden het beste uit zichzelf en schotelden het publiek badminton van de bovenste plank voor. Ze smeten met hun krachten om de tegenstander het leven zo zuur mogelijk te maken. In eerste instantie leek Attraschchenkov richting overwinning te gaan, maar toen hij na twee matchpoints de wedstrijd nog niet naar zich toe had getrokken, rook de Duitser zijn kans. Om 15.49 uur kwam hij voor het eerst op een matchpoint. Reuter sloeg direct toe, hij beklonk de overwinning met een luidde schreeuw en wierp zichzelf op de grond. Met 21-23 won de Duitser de derde game, maar ook direct de finale van de Europa Cup.

ZBC Sporthal, Badminton

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws