Cultuuromslag geeft Swol flinke impuls

| 15-03-2016

Het is weer leuk in zwembad De Vrolijkheid, de thuisbasis van de waterpolo-afdeling van Swol 1894. Aan het begin van de lopende jaargang werd er een cultuuromslag in gang gezet en daardoor leeft Swol weer als nooit tevoren. De damesformatie is in haar competitie titelkandidaat nummer één en ook de Zwolse waterpoloheren doen mee om het kampioenschap. “Het spelletje leeft blijkbaar toch in Zwolle”, zegt damestrainster Mieke van der Sloot.

© Annet van Raalten

Het huilen stond Swol eind vorig seizoen nader dan het lachen. Het was nou niet bepaald een prettig jaar geweest. Allereerst namen de heren vroegtijdig afscheid van coach Piet Teijken. De ploeg streed vervolgens lang tegen degradatie, maar wist zich wel te handhaven. Toch was het een roerig seizoen. Hetzelfde gold voor de damesformatie van de Zwolse vereniging. De ploeg bungelde het gehele seizoen onderaan en moest dat uiteindelijk wél bekopen met degradatie. De bondscompetitie werd verlaten en daardoor moesten de Zwolse vrouwen verder in de eerste klasse van het district. Een typische afsluiting van een rampjaar, waarin voor de waterpolotak meer fout ging dan goed.

Hoe anders hangt de vlag er een jaar later bij. Van der Sloot kwam voor de dames, John Uittenhout voor de heren en samen brachten de trainers een kentering. Of een cultuuromslag, zoals Van der Sloot het noemt. “Wij zijn ook nog op een ander niveau actief geweest en hebben onze ideeën hoe de structuur rond een eerste team eruit moet zien. De club wilde graag weer hogerop. Wij hebben aangegeven welke stappen daar voor genomen moesten worden en welke faciliteiten daar bij horen”, vertelt Van der Sloot. Het plan kwam van de grond. Swol maakte stappen en regelde de bijbehorende faciliteiten. Zo kon de ploeg van Van der Sloot bijvoorbeeld drie keer in de week gaan trainen, terwijl dat vorig seizoen slechts één keer gebeurde. “Dat is een groot compliment naar de vereniging.”

© Annet van Raalten

De cultuuromslag is ook te zien in daar waar het echt om gaat: de resultaten. Met nog vijf wedstrijden voor de boeg staan de dames strak bovenaan. De heren spelen nog vier wedstrijden en maken ook nog altijd kans op het kampioenschap. Daarbij komt ook het publiek weer meer en meer naar het bad. Het maakt Van der Sloot tot een trotse trainster. “Ik vind het heel mooi om te zien hoe mijn groep het heeft opgepakt. Rond 95 procent van de trainingen is iedereen aanwezig en gaan ze er ook vol voor.” Om daadwerkelijk stappen te blijven maken, zou het mooi zijn als de dames het kampioenschap over de streep trekken. Het gat naar concurrent NDD is drie punten, terwijl de Zwollenaren een redelijk gunstig programma hebben. “Op papier is het te doen, maar we moeten scherp blijven en hard werken. Als we dat doen, heb ik er alle vertrouwen in”, aldus Van der Sloot.

Waterpolo, Swol 1894, Mieke van der Sloot

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws