Column: ‘Mensen oordelen veel te snel’

| 20-10-2012

Binnenkort komt mijn boek ‘De andere kant van de medaille’ uit. Daarin zal ik ook de andere kant van topsport laten zien, inclusief de moeilijkheden en de opgaves. Uiteraard krijg je hier ook heel veel voor terug en dat is geweldig. We proberen halverwege december het boek uit te brengen. Maar in de lijn van mijn boek heb ik van de week de documentaire ‘Ik heb nooit gelogen’ over Monique van der Vorst gezien. Om de documentaire was veel te doen, als ik de verschillende media moet geloven.

Het bijzondere verhaal van Monique kreeg opeens een hele andere lading. Een negatieve als je het mij vraagt. Er werd gesuggereerd dat ze al veel eerder kon lopen en dat het helemaal geen wonder zou zijn. Een leugenaar zou ze zijn. In die periode heb ik Monique meerdere malen gesproken en ze was er echt kapot van, zoals ze in de documentaire ook al zei. Opeens was ze de leugenaar en de beeldvorming rond haar was helemaal veranderd. Erg jammer vind ik dat. En het geeft maar aan hoe makkelijk mensen kunnen reageren en hun conclusies trekken. Woensdagavond heb ik met verbazing naar Pauw en Witteman gekeken, waarin Marc de Hond zijn mening gaf over Monique. Ik heb mij geërgerd aan de manier hoe er gepraat werd aan die tafel en hoe makkelijk er weer een oordeel werd geveld. Hoe kun je nu over zo’n specifiek verhaal zo je mening geven en dat ook met een glimlach erbij?

Natuurlijk mogen er kritische vragen gesteld worden en uiteraard wil men de situatie weten, maar mensen oordeel nu niet als je het hele verhaal gewoon niet kent of wees genuanceerd in je commentaar. Als topsporter is het gewoon niet altijd makkelijk en ik weet uit eigen ervaring dat steun uit de sportwereld en je omgeving van belang is. In mijn boek zal ik ook de andere kant van de medaille belichten en dan met name de moeilijke periode die ik na de Spelen van Athene heb gehad. De vele steun uit het topsportwereldje en uiteraard mijn omgeving was ontzettend fijn en hartverwarmend.

Ik weet dat al deze kritiek Monique van der Vorst enorm heeft geraakt en dat ze er ook echt mee zit en dat vind ik persoonlijk heel vervelend. Monique is een enthousiaste vrouw met een enorme wilskracht en drive. Ze heeft de wil om het beste eruit te halen. De vraag die bij mij nu telkens opkomt is: ‘zou ze veel reacties en steun krijgen uit de topsportwereld?’ Ik hoop van wel! De documentaire ‘Ik heb nooit gelogen’ over Monique van der Vorst is een indringende documentaire over een sportvrouw die aan het knokken is om zichzelf weer te worden en een plek te vinden in de maatschappij. Monique, voor mij ben je een topper!

Gerben Last
www.gerbenlast.nl
Twitter.com/gerbenlast85

Tafeltennis, Tafeltennis Zwolle, Gerben Last, Columns

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws