Column: ‘De vergeten landstitel’

| 07-11-2015

Het wil nog niet erg vlotten met de volleyballers van Landstede. De door het vertrek van bepalende spelers en blessures gemankeerde ploeg van Redbad Strikwerda behaalde tot nu toe slechts acht punten uit vijf duels en staat er inmiddels zeven achter op koploper Lycurgus.

© Jan Boertien

Woensdagavond was ik bij het duel in de strijd om de CEV Cup tegen Lausanne UC. Het werd een afgetekende 0-3 nederlaag, tegen een helemaal niet zo grootse Zwitserse tegenstander. Vooraf had coach Redbad Strikwerda nog gespeculeerd op ‘support’ van de achterban in het Theater van de Sport. Hij bleek een roepende in de woestijn. Behalve de altijd enthousiaste supportersgroep midden aan de lange zijde keken de overige toeschouwers lijdzaam toe hoe Landstede verloor. Veel publiek was er niet. De blauwwitte vlaggen op het grote aantal lege stoelen waren stille getuigen. Het deed pijn aan de ogen. Heel teleurstellend, want Landstede Volleybal verdient beter. Drie keer op rij landskampioen, dan past alleen maar trots. Hoeveel clubs uit Zwolle pakten ooit een landstitel in een teamsport? Niet veel denk ik.

Alweer ruim zeven jaar terug werd er wel een landstitel vergeven. De biljarters van Hanze Catering kroonden zich op 4 mei 2008 tot kampioen. Slechts weinigen zullen zich dat herinneren. Ik dacht er een paar weken geleden ineens aan terug toen ik werd opgeschrikt door het tragische overlijden van fotograaf en goede collega Jan Boertien. Ik heb met Jan in de loop der jaren veel ‘klusjes’ gedaan. Zo zie ik ons voor een artikel voor het ‘Uit Magazine’ nog zo in een wankel roeibootje zitten om Ellen Meliesie en Nico Rienks vanaf het water mooi op de foto te krijgen. Dat met het fraaie clubhuis van ZRZV op de achtergrond. Ronduit vermoeiend was de sfeerreportage die we maakten vanuit cafés in de Zwolse binnenstad over het ‘Oranjegevoel’ tijdens het EK 2008.

Voor ‘De Swollenaer’ waren we in oktober 2007 op pad voor een item over het eerste officiële duel van de kersverse biljartclub Hanze Catering in het restaurant van Hogeschool Windesheim. Een ambitieuze cateraar had met Dick Jaspers, de Zweed Törbjorn Blomdahl en de Duitse kampioen Martin Horn de complete wereldtop in het driebanden aangetrokken. Het net gebouwde stadion van PEC Zwolle zou de vaste residentie worden, maar omdat de faciliteiten nog niet op orde waren was Windesheim de tijdelijke thuishaven. Het zag er allemaal gelikt uit. Om 11.30 uur werd er al een uitgebreid buffet opgediend. Zo zaten Jan en ik op zondagmorgen na de koffie al aan de gerookte zalm, gepocheerde eieren, en varkenshaasjes.

Maar behalve wat uitbuikende buffetgasten kwam er voor de eerste wedstrijd van het ‘dreamteam’ tegen Frontline Lingerie slechts anderhalve man en een paardenkop opdagen. Het zou het hele seizoen zo blijven. De door de geldschieter zo gepromote combinatie van topbiljart en entertainment liep uit op een volslagen mislukking. Het bleek geen kost voor de doorsnee Zwollenaar. Natuurlijk werd BC Hanze Catering landskampioen, maar het Grote Kerkplein bleef leeg. Na slechts één seizoen ging de stekker eruit en kwam er een eind aan de luchtfietserij. BC Hanze Catering verdween even snel van het toneel als het was gekomen.

Het zal Landstede Volleybal nooit gebeuren. Zwolle heeft, met Kuipers en Remote IT in het verleden, aangetoond een echte volleybalstad te zijn. Dat blijft zo, ook al is de start nu wat stroef en blijft het publiek even weg. Maar Strikwerda houdt van uitdagingen. Ik voorspel voor u dat in mei, in een bomvol Landstede Sportcentrum, de vierde ster op rij wordt binnengehaald. Het dak gaat er dan af bij het zingen van ‘Ik ben een Zwollenaar’. Wedden?

Harry Bouwhuis

Harry Bouwhuis is als sportjournalist werkzaam voor onder meer De Stentor en De Swollenaer. Daarnaast maakt hij sport-items voor RTV Zoo. In 2006 stelde hij, met Michiel van Peppel, de succesvolle documentaire ‘Zwolse Strijd’ samen. In 2008 portretteerde Bouwhuis, met beeldend kunstenaar Henk Heideveld, bekende PEC-voetballers in het boek ‘Eregalerij’. Recenter leverde hij onder meer een bijdrage aan de verhalenbundel ‘Oost West, verhalen uit de Kop van Overijssel’ en werkte hij mee aan het boek ‘De finale van ‘77’. Hierin wordt de legendarische bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Twente in 1977 gereconstrueerd. Harry Bouwhuis verzorgt tweewekelijks een column voor Sportief Zwolle.

Landstede Volleybal, Volleybal, Biljarten, Columns, Harry Bouwhuis

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws