Arne Mulder voor ‘echte werk’ naar Kenia

| 14-10-2014

Dat hardloper Arne Mulder talent heeft, was al bekend. Dat hij door dat talent veel wedstrijden op zijn naam kan zetten, blijkt wel uit zijn palmares. Maar dat hij met zijn talent ook daadwerkelijk de hardloopwereld wil veroveren, dat is nieuw. De 24-jarige Zwollenaar zit vol van ambitie en vertrekt mede daarom in november naar Kenia. “Daar werk ik een hoogtestage af, het echte werk”, zegt Mulder.

© Annet van Raalten

De Berkumloop, de Zwolse Halve Marathon en de Stadhagen Run die zaterdag op het programma staat. Het zijn zomaar wat Zwolse loopwedstrijden waarop Arne Mulder de afgelopen jaren goede prestaties heeft neergezet. Ook in de regio bleven zijn prestaties niet onopgemerkt en zelfs landelijk begint de hardloper inmiddels bekendheid te genereren. Zelf krijgt hij ook door dat er meer in zit. Zijn aanpak wordt steeds professioneler en vanaf 17 november bivakkeert hij zes weken in Kenia. Hij verblijft daar in de stad Iten, het hardloopmekka van de wereld. Door een hoogtestage hoopt Mulder een sterkere basis te ontwikkelen. “Ik train daar op 2.400 meter, waardoor er minder zuurstof is. Je lichaam maakt daardoor sneller rode bloedcellen aan en op den duur word ik daar sterker van. Dat geldt ook voor het trainen in de bergen.”

In Iten treft Mulder een landgenoot. Marathonloper Koen Raymaekers woont sinds 2004 in Afrika en bouwde naast zijn huis een heus atletenverblijf. Onder andere voor atleten zoals Mulder, die komen om zichzelf te ontwikelen. “Hij vond het geweldig in Kenia en merkte flinke progressie. Toen is hij er blijven wonen”, weet Mulder. Dat voorbeeld zal de BB-loper niet zo snel volgen, want op 29 december keert hij gewoon weer terug op Nederlandse bodem. Met een sterker lichaam, dat een goede basis heeft voor het lopen van langere afstanden. “Ik hoop dat ik er keihard kan trainen. De eerste week wordt acclimatiseren, want ik moet niet zorgen dat ik direct mijn hele periode verknal. Het programma is secuur afgestemd, zodat ik de hele periode effectief kan trainen. Ik heb er echt zin in.”

© Annet van Raalten

Zijn tijd in Kenia komt op 29 december tot een eind en dan gaat de focus van Mulder op de langere afstanden. Een halve marathon liep hij al wel eens, maar een hele marathon is nog onbekend terrein. In april van 2015 gaat hij echter op voor zijn marathondebuut. “Op het moment dat ik weer terugkeer in Nederland begint ook mijn voorbereiding op de marathon. Deze stage helpt zeker mee, maar is niet per se met het oog op die afstand”, zegt Mulder. De pupil van trainer Berthold Berger is vol van ambitie. Na zijn vele zeges op kortere afstanden wacht nu het echte werk. “Ik ben pas 24, terwijl anderen vaak op oudere leeftijd aan marathons beginnen. Ik kan geen briefje uit de muur halen met daarop de voorspelling waar het gaat eindigen, maar ik hoop de top te halen. Dat is mijn ambitie en daar ga ik voor.”

Hardlopen, BB-lopers, Arne Mulder


Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws