Andy Schleck maakt 227 deelnemers blij

| 11-07-2010

Andy Schleck heeft tot blijdschap van 227 deelnemers aan het Tourspel 2010 van Sportief Zwolle de eerste bergrit in de Tour de France gewonnen. De 25-jarige Luxemburger was de sterkste in de achtste etappe, over 189 kilometer van Station des Rousses naar Morzine-Avoriaz. Cadel Evans nam het geel over van Sylvain Chavanel.

In een hectische rit vol valpartijen (onder anderen Evans, Pineau en twéémaal Armstrong) hielden Moerenhout, Moinard en Aerts uit een kopgroep van zeven lang stand. Op de lange slotklim was het met de drie gedaan. Chavanel en Armstrong hadden eerder op de Ramaz, de eerste echte berg, al moeten passen en werden op grote achterstand gereden. In de laatste kilometers naar Avoriaz waren alleen de sterksten over. Nadat Bradley Wiggins uit de eerste groep gelost was, gingen twaalf renners strijden om de ritzege.

In die groep leek Rabobank-renner Robert Gesink, net als Denis Menchov, geen grootse indruk te maken, maar op twee kilometer van de streep plaatste de Nederlandse klimmer een indrukwekkende demarrage. Die werd beantwoord door Samuel Sánchez, die kort daarop hetzelfde deed toen Andy Schleck aanzette. Dit duo wist weg te blijven, hoewel Gesink daarachter het tempo moordend hoog hield. Favoriet Alberto Contador kon daarbij niet overtuigen.

Schleck, vorig jaar tweede achter Contador, wist voor het eerst een Tour-etappe op zijn naam te schrijven. Wiggins verloor 1.45, Armstrong tien minuten méér.

Tourspel

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws