Albert Rusnák schiet PEC Zwolle in mineur

| 03-05-2015

PEC Zwolle is er zondagavond niet in geslaagd om voor de tweede keer de KNVB Beker te winnen. In de Rotterdamse Kuip hielden PEC en Groningen elkaar een uur lang in evenwicht, maar uiteindelijk schoot Albert Rusnák zijn ploeg naar een 0-2 zege. Hij produceerde beide treffers, waardoor het Groningse carnaval kon losbarsten. “Ik vond het een terechte nederlaag”, reageert Ron Jans na afloop.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

PEC Zwolle begon de tweede bekerfinale in successie in de verwachte basisopstelling. In de verdediging was er ruimte voor Thomas Lam, terwijl Mustafa Saymak een rol als controlerende middenvelder had gekregen. De beginfase in Rotterdam was overduidelijk voor FC Groningen. De eerste kans kwam op naam van Michael de Leeuw, maar Warner Hahn voorkwam de openingstreffer. In het vervolg bleef Groningen dreigend en werd PEC Zwolle alleen gevaarlijk via Tomas Necid. De spits mocht vrij koppen, maar zijn inzet werd geblokt door een Gronings lijf. Na een half uur leek De Leeuw dan toch de score te openen. Een voorzet was precies op maat, maar de spits vergat de bal in te koppen.

Nog voor de rust was ook PEC in de buurt van het eerste doelpunt. Jody Lukoki slalomde knap langs een aantal tegenstanders, maar hij schoof zijn inzet zachtjes naast het doel van Sergio Padt. “In de eerste helft vond ik het een gelijkwaardige wedstrijd. Vooraf sprak iedereen over ‘fifty-fifty’ en zo was het ook. Groningen was misschien wel iets gevaarlijker, maar het was aardig in evenwicht”, zegt linksback Bart van Hintum, die wist dat de eerste goal beslissend zou zijn. “Je weet op een gegeven moment dat de ploeg die als eerste scoort, ook de wedstrijd gaat winnen. Onze ruimtes werden te groot en daarmee speelden we Groningen in de kaart.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Na de onderbreking ontstond er een levendige partij. Onder de flinke vocale begeleiding van beide supportersgroepen had Groningen nogmaals de openingstreffer kunnen produceren. De Leeuw dook gevaarlijk op voor Hahn, maar die wist met het been redding te brengen. Aan de andere kant was Ryan Thomas gevaarlijk. Uiteindelijk werd Albert Rusnák de held. Na ruim een uur spelen verschalkte hij Hahn voor de eerste maal en tien minuten later was het eveneens raak. Een voorzet van Antonia werd op waarde geschat, waarmee het pleit van PEC Zwolle definitief werd beslecht. Een tweede beker meenemen naar Zwolle zat er geen moment in: 0-2.

Wedstrijdstatistieken:
PEC Zwolle: Hahn, Van Polen, Broerse (65. Sainsbury), Lam (81. Becker), Van Hintum, Saymak, Rienstra, Drost, Lukoki, Thomas (81. Nijland), Necid

FC Groningen: Padt, Kappelhof, Botteghin, Lindgren, Burnet (45. Hateboer), Tibbling, Chery, Kieftenbeld, Mahi (62. Antonia), De Leeuw (86. Bacuna), Rusnak

Scoreverloop:
64. 0-1 Albert Rusnák
75. 0-2 Albert Rusnák

Scheidsrechter:
Richard Liesveld

Toeschouwers:
46.193

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Meer over de bekerfinale:
- Bekerfinale Zwolle - Groningen in 92 foto's
- Nijland: ‘Nooit de bovenliggende partij’
- Zwols legioen kleurt De Kuip weer blauw
- Kippenvel en emotie bij laatste training PEC
- ‘Het bekergeheim van PEC? Dat is er niet’
- Thomas: ‘Ik hou van de Nederlandse beker’
- Dries Jans reikt bij winst KNVB Beker uit

Voetbal, KNVB Beker, PEC Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws