75 Boten aan start Zwolse Grachtenrace

| 16-06-2015

De Zwolse grachten zijn zaterdag voor de zevende keer het decor voor de Zwolse Grachtenrace. Kwam de organisatie vorig jaar nog tot 65 boten, zijn dat er de komende editie liefst 75. Een recordaantal. “We hebben het parcours iets aangepast, zodat het minder druk wordt. Het belooft weer een mooi spektakel te worden”, stelt penningmeester Marije van de Bor.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Zestien graden, een straffe noordwestenwind en hier en daar een regenbui. Geen temperatuur waarbij je, snakkend naar verkoeling, even de stadsgracht in springt. En dat is voor zaterdag maar goed ook. Zwemmen in de gracht is dan levensgevaarlijk, want voor je het weet knalt er een sloep langs je heen. Eentje die naar alle waarschijnlijkheid meedoet aan de Zwolse Grachtenrace. Zaterdag wacht de zevende editie van die wedstrijd. 75 Boten komen er in actie. “Dat is tien meer dan vorig jaar”, weet Van de Bor. De grachtenrace is dus populair. “Ja, dat kun je wel zeggen. Het is een groot compliment dat er zoveel boten naar Zwolle komen.”

Een nog groter compliment kreeg de organisatie een jaar eerder. In roeiend Nederland werd een enquête gehouden, met als hoofdvraag welke race het meest in de smaak viel. De Zwolse Grachtenrace kwam als vierde uit de bus. “Harlingen-Terschelling was nummer één. Daarna kwamen er twee raceweekenden en daarna wij. Helemaal geweldig”, vertelt Van de Bor, die vooral de afwisseling van de race roemt. De grachten hebben spektakel in huis en daarnaast vergt het de nodige stuurmanskunst. Op het Zwarte Water, het tweede deel van de race, kan men het gas flink open gooien. “Het is spectaculair en afwisselend. Daardoor is er veel publiek. Dat is voor de roeiers ook lang niet altijd het geval.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De eerste boten arriveren zaterdag al om 8.00 uur, waarna om 11.00 uur de dames starten. Om 14.00 uur beginnen de eerste heren aan hun race. Een flinke organisatie, die met 25 vrijwilligers gestalte moet krijgen. Een uitdaging. “Zeker bij de drukke posten hebben we meerdere mensen nodig. Denk hierbij aan de horeca, het parkeren en het kranen van de boten”, roept Van de Bor. Uiteindelijk is het zaak om iedereen een mooie dag te bieden. Het publiek, de vrijwilligers en bovenal de roeiers. “Als iedereen tevreden terug naar huis gaat, dan zijn wij dik tevreden.”

Roeien, Zwolse Grachtenrace

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws