4lijf-tip: 'Slim genieten van de feestdagen'

| 01-12-2010

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat hier om tips van Michèle van Reijsen. Zij is eigenares van de kleinschalige bewegingsstudio 4lijf aan de Voorstraat 33 in het centrum van Zwolle. Daarnaast is Michèle consulente van Lekker Pûh. In haar studio begeleidt zij jongeren naar het gezonde gewicht volgens de methode van Lekker Pûh! Hier volgt alweer de dertigste 4lijf-tip:

De dagen worden korter, de nachten worden langer en het wordt kouder. De winter komt er aan. Maar ook de feestdagen. En we weten allemaal dat dan de verleidingen overal op de loer liggen. Tijdens deze gezellige periode komen we samen om te eten. Veel te eten. De fondue- en gourmetfeestjes, de uitgebreide brunches en diners, de oudjaars- en nieuwjaarsborrels en alle lekkere tussendoortjes zijn maar moeilijk te weerstaan. Het letten op de lijn komt daarna wel weer… Hoe kun je er toch voor zorgen dat je de feestdagen goed door komt en 2011 fit en zonder ‘vol-gegeten-gevoel’ in gaat? Het kan anders. Met een paar slimme trucjes kom jij de feestdagen op je oude gewicht door.

Niets is ongezelliger als iemand die niet eet. Of als je van jezelf niet zo veel mag eten. Dat hoeft ook niet. Met deze trucjes kun je zonder extra kilo’s van een feestmaal genieten:

• Drink veel water: je hoort minstens evenveel water te drinken bij een maaltijd als wijn of bier, het beste is het dubbele aan water te drinken zodat je lever beter kan functioneren. Zet waterkannen en grote waterglazen op tafel.

• Probeer zelf je porties op te scheppen; verspreid de gerechten. Eet je veel in korte tijd, dan gaat je bloedsuikerspiegel stijgen. Dit geeft je een duf en vermoeid gevoel en zorgt voor het opslaan van voedsel als vet.

• Proef alles dat je geserveerd krijgt, maar eet niet alles op. Breng direct een scheiding op je bord tussen wat je wel en niet gaat eten. Is de verleiding groot om toch de hele portie op te eten, denk dan aan die nieuwe strakke broek die je gekocht hebt.

• Heb je de keuze, ga dan voor groenten bij het hoofdgerecht en vers fruit als dessert. Kies liever gevogelte of verse vis dan rood vlees.

• Kauw minstens tienmaal per hapje.

• Zet meer rauwe groenten en fruit op tafel. Deze zorgen voor veel vezels en helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

• Kies een lekker toetje zodat je sneller verzadigd bent. Je kunt veel beter een chocoladetoetje kopen dan chocoladeproducten (bonbons, reep chocola, etc.), die veel vulstoffen bevatten zoals suiker en cacaovet. Stel het eten van je toetje 60 tot 90 minuten uit. Deel je toetje met iemand!

• Eet niet teveel brood en aardappelen.

• Let op de calorieën in sap, fris, bier en wijn. Deze dranken bevatten vaak veel meer calorieën dan je denkt. Twee glazen fris bevatten soms meer calorieën dan een gezonde maaltijd. Drink na ieder alcoholisch drankje een glas water.

• Blijf wandelen, fietsen en sporten. ’s Ochtends 20 minuten op de crosstrainer of een lekkere stevige wandeling van een uur, betekent dat je de hele dag meer gaat verbranden. Als je danst verbrand je 300 kcal per uur. De tafel dekken is goed voor ongeveer 60 kcal. Alle kleren uit je kledingkast aanpassen en weer uittrekken is goed voor ongeveer 110 kcal minder. Help mee met afruimen!

• Heb je de keuze uit een groot of klein bord, kies dan voor het kleine bord.

• Vermijd sauzen en mayonaise, kies liever voor rode sauzen als bijvoorbeeld ketchup

• Las een ‘balansdag’ in. Een balansdag is geen dieetdag en het is niet de bedoeling dat je maaltijden over gaat slaan of extreem weinig gaat eten. Dit is ongezond en heeft net als streng lijnen vaak tot gevolg dat je sneller naar de ‘caloriebommen’ als gebak, chips en vette snacks grijpt. Op een balansdag kies je voor maaltijden met minder calorieën, neem je geen tussendoortjes en beweeg je wat meer dan normaal.

Michèle van Reijsen

Bewegingsstudio 4lijf, Michèle van Reijsen, Fitness

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws