4lijf-tip: ‘Leer beter luisteren naar je eigen lijf’

| 25-01-2012

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat om tips van Michèle van Reijsen. Zij begeleidt als personal trainer jong en oud naar een gezonde leefstijl. Daarnaast houdt Michèle zich bezig met haar eigen programma ‘kind op gezond gewicht’. Onder de noemer ‘IKdoedurfkan!’ biedt zij ondersteuning aan ouders en brengt zij kinderen naar een gezond gewicht. Hier volgt alweer de 84ste 4lijf-tip.

Wat is het eigenlijk bijzonder: ons lichaam! Als je er even bij stil staat is je lichaam een ontzettend ingenieus bedacht ‘ding’. Wie staat er wel eens bij stil dat de hormonen in je lichaam een belangrijke rol spelen bij het regelen van processen in je lichaam door organen ‘aan’ of ‘uit’ te zetten? Niemand toch? De regeling van processen is onder andere nodig om bijvoorbeeld de warmteproductie en de warmteafgifte van je lichaam te regelen, waardoor de lichaamstemperatuur tot op 0,1°C constant kan worden gehouden. Hoe knap is dat!

Een ander bekend voorbeeld is het hormoon insuline, dat de opname van glucose door de spieren regelt. Mensen bij wie de productie van of de gevoeligheid voor insuline niet goed is, hebben diabetes mellitus ofwel suikerziekte. Bij sommige processen werkt het hormoonstelsel samen met het zenuwstelsel dat ieder moment van de dag actief is. Het zendt en ontvangt miljoenen signalen, die corresponderen met gevoelens, gedachten en handelingen. En wist je dat er ontelbare chemische reacties en omzettingen in onze cellen plaatsvinden om het lichaam levend en gezond te houden en energie op te wekken, ook wel stofwisseling of metabolisme genoemd?

De grondstoffen voor de stofwisseling worden geleverd door de voedingsstoffen, de voeding die we eten, die tijdens de spijsvertering tot eenvoudige moleculen worden afgebroken. Deze worden door ons ingenieuze lijf weer opgebouwd tot complexe moleculen die kunnen worden gebruikt voor herstel of om nieuwe cellen te maken, of nóg verder worden afgebroken om energie vrij te maken. En hoe bijzonder is ook ons ademhalingsstelsel? We halen ongeveer 12 tot 15 keer per minuut adem zonder ons bewust te zijn wat ons lijf hier voor moet doen. Het is een mechanische actie die ervoor zorgt dat zuurstof in het lichaam komt en koolstofdioxide eruit gaat. Je hoeft er zelf helemaal niets voor te doen of over na te denken; je lijf regelt het allemaal vanzelf.

En eigenlijk vinden we het maar doodgewoon dat ons lichaam het altijd doet. Of we nou ongezond eten, te veel roken, lekker een avondje doorzakken, werkweken van 60 uur of meer hebben of de Zwolse Halve Marathon lopen: ons lijf moet gewoon presteren, moet het gewoon doen. Als dat lijf dan gaat protesteren via een migraineaanval, een fikse kou of een blessure dan komt dat ons op dat moment niet goed uit. Maar ook hier is het wonderbaarlijk hoe ons lichaam ons altijd maar weer een stapje voor is, hoe we er ook mee omgaan. Het probeert ons te waarschuwen als we teveel van hem vragen of een verkeerde richting inslaan. Het vertelt ons door middel van pijntjes en kwaaltjes exact op tijd dat we wat gas terug moeten nemen of respectvoller met onszelf om moeten gaan. Blijf je de signalen van je lichaam negeren, dan moet het wel gaan schreeuwen in de vorm van een burn-out, zware griep of erger. Misschien is het niet onverstandig om beter te leren luisteren naar je eigen lijf.

Michèle van Reijsen

Bewegingsstudio 4lijf, Michèle van Reijsen, Fitness

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws