4lijf-tip: ‘Kies beweging die je leuk vindt’

| 24-08-2011

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat om tips van Michèle van Reijsen. Zij is eigenares van de kleinschalige bewegingsstudio 4lijf aan de Voorstraat 33 in het centrum van Zwolle. Daarnaast houdt Michèle zich bezig met haar eigen programma ‘kind en overgewicht’. Onder de noemer ‘IKdoedurfkan!’ brengt zij kinderen naar een gezond gewicht. Hier volgt alweer de 68ste 4lijf-tip:

Aan alles komt een eind; dus ook aan een lange zomerperiode. Je zomervakantie, hoewel nog vers in je geheugen, ligt al ver achter je. Je merkt al dat we langzaam richting herfst gaan. Ook al willen we dit niet, want de dagen beginnen duidelijk te korten. Je kinderen gaan weer naar school of naar de BSO en alle sportverenigingen starten hun activiteiten weer. In deze periode ontstaan ook weer goede voornemens en één daarvan is sporten. Hier wordt handig op ingespeeld door fitnesscentra, sportscholen, verenigingen en de zumbaclub in de wijk. Plaatselijke kranten staan vol advertenties met de meest waanzinnige acties om ons allemaal over te halen te komen sporten en wij, met onze goede voornemens, laten ons verleiden.

Eigenlijk hebben we helemaal geen zin om te sporten, vooral als we niet zo sportief zijn ingesteld. Eerlijk gezegd hóuden we eigenlijk helemaal niet van sporten. Maar... we zijn vastbesloten om deze keer onze vrije tijd nuttig en gezond te besteden want we willen afvallen of onze conditie verbeteren. Dus sluiten we een abonnement bij een sportschool of vereniging af, om vervolgens weer niet of nauwelijks te gaan.

Het werkt dus blijkbaar niet, al onze goede voornemens ten spijt. Wat werkt misschien beter? Je zou het woord ‘sport’ kunnen vervangen door ‘bewegen’. Dat klinkt in ieder geval al heel anders.

In plaats van sporten ga je bewegen. Het is belangrijk dat je een vorm van beweging kiest die bij jou past. Als je super gemotiveerd een abonnement voor een jaar afsluit en na drie weken je sportschool alleen nog maar sponsort omdat je die dertig minuten op de loopband vreselijk vindt of dat getrek aan die apparaten echt helemaal niets voor je is, is dat alleen maar wéér een teleurstelling in jezelf en zonde van je geld. Als je graag fietst; laat je auto dan staan en ga wat vaker fietsen. Als je graag wandelt; laat dan elke dag de hond van de buren uit of als je op feestjes de dansvloer onveilig maakt - en blijkbaar dus van dansen houdt - neem dansles.

Kortom: Doe meer van de beweegdingen die je leuk vindt om te doen en als je toch besluit om te gaan fitnessen, doe daar dan ook vooral wat je leuk vindt en niet wat de schema’s je vertellen om leuk te vinden. Sporten is bewegen op jouw manier. Alleen dit werkt. Ook op de lange termijn.

Michèle van Reijsen

Bewegingsstudio 4lijf, Michèle van Reijsen, Fitness, Dansen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws