4lijf-tip: ‘Elk lichaam is uniek en mooi’

| 29-02-2012

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat om tips van Michèle van Reijsen. Zij begeleidt als personal trainer jong en oud naar een gezonde leefstijl. Daarnaast houdt Michèle zich bezig met haar eigen programma ‘kind op gezond gewicht’. Onder de noemer ‘IKdoedurfkan!’ biedt zij ondersteuning aan ouders en brengt zij kinderen naar een gezond gewicht. Hier volgt alweer de 87ste 4lijf-tip.

“Ik kijk elke dag in de spiegel naar mijn lichaam en alles wat ik kan zien is vet. Maar iedereen die ik ken zegt dat ik zo mager ben als een plank. Houden mijn ogen me voor de gek als ik naar mijn lichaam kijk, of probeert iedereen aardig tegen me te zijn?” Ja, je zou kunnen denken dat mensen gewoon aardig tegen je zijn. Maar als het verschil tussen wat jij in de spiegel ziet en wat anderen zien zo groot is, dan is er misschien iets anders aan de hand. Het zou kunnen betekenen dat het ‘vet’ dat jij ziet, helemaal niet zo ‘vet’ is en het anderen daardoor helemaal niet opvalt.

Gedurende de tienerjaren verandert er veel in een (vrouwen)lichaam. Dit gaat ook gepaard met het opslaan van een beetje meer vet. Net als iedere andere verandering moet je hier aan wennen. Het kan vreemd voelen om je lichaam zo te zien - en voelen - veranderen. Het kan verleidelijk zijn om je eigen lichaam te vergelijken met alle andere lichamen die je ziet, of dit nou klasgenoten, of mensen op tv of in tijdschriften zijn. Gelukkig zijn er veel verschillen tussen mensen; qua grootte, vorm en maat.

Leren om van je lichaam te houden en het te accepteren zoals het is, zorgt voor een sterk en positief zelfbeeld en daardoor krijg je zelfvertrouwen. Misschien ben je te streng en hard voor jezelf, ben je té kritisch over jezelf of ben je alleen maar gefocust op dat deel van je verschijning waar je niet helemaal tevreden over bent. Door te veel aandacht op dat deel te richten, geef je het meer macht dan het verdient en kan het er zelfs voor zorgen dat je totale lichaamsbeeld negatief wordt.

Een verstoord lichaamsbeeld kan ook invloed hebben op je relaties. Misschien worden mensen om je heen moe van je eeuwige gepraat over je te dikke billen, helemaal als zij vinden dat je je er onnodig druk over maakt. Het kan moeilijk zijn voor mensen, zelfs voor hele goede vrienden, om constant te moeten horen hoe je jezelf omlaag haalt of om te merken dat je steeds op zoek bent naar bevestiging.

Wat kun je doen om je lichaam te accepteren? In plaats van je aandacht te richten op je lichaam en je uiterlijk, focus je je op het eten van gezonde voeding en het krijgen van voldoende beweging. Wees je lichaam dankbaar voor alles wat het kan en doet en richt je aandacht op elk onderdeel van je lijf waar je blij mee bent. Focus je op je mooie blauwe ogen, de vorm van je schouders waardoor je zo statig bent, het schattige kleine teentje aan je voet. Het zal je helpen om te accepteren dat je precies goed bent zoals je bent. Een lichaam is slechts een lichaam en elk lichaam is uniek. Dat maakt een lichaam mooi en dus jouw lichaam ook!

Michèle van Reijsen

Bewegingsstudio 4lijf, Michèle van Reijsen, Fitness

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws