4lijf-tip: ‘Blijf met carnaval eten als je drinkt’

| 02-03-2011

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat hier om tips van Michèle van Reijsen. Zij is eigenares van de kleinschalige bewegingsstudio 4lijf aan de Voorstraat 33 in het centrum van Zwolle. Daarnaast is Michèle consulente van Lekker Pûh. In haar studio begeleidt zij jongeren naar het gezonde gewicht volgens de methode van Lekker Pûh! Hier volgt alweer de 43ste 4lijf-tip:

Kheb hele grote bloemkolen, bloemkolen, bloemkolen…! Daar staat een paard in de gang...! 's Nachts na tweeën, dan gaan we met z’n allen naar beneden... Polonaise! Als het gras twee kontjes hoog is... In cafés en kroegen vloeit het bier rijkelijk en gaan de voetjes van de vloer met het dansen van de polonaise en het hossen op de carnavalskrakers.

Carnaval staat voor de deur. Aankomend weekend storten veel van onze medelanders zich uitgedost als clown, politieman, cowboy of in de meest exotische en wilde creaties in het carnavalgedruis. Loop je het hele jaar in driedelig grijs, tijdens Carnaval mag je helemaal los. Ieder dorp of iedere stad heeft zo zijn eigen gewoontes met Carnaval. Veel dorpen of steden worden tijdelijk overgedragen aan Prins Carnaval en zijn Raad van Elf en krijgen zelfs een andere naam.

Den Bosch heet vijf dagen lang Oeteldonk, Eindhoven Lampegat, Venlo Jocusriék en ons eigen Zwolle wordt omgedoopt in Sassendonk. In Venlo wordt al jaren op de zaterdag het carnaval ingeluid met een buitenzitting, de zogenaamde Boétegewoéne Boétezitten. In sommige plaatsen in Limburg worden in de week voor Carnaval Oude Wijvenavonden gehouden. Tijdens Oude Wijven zijn de kroegen en straten bevolkt door verklede vrouwen. Mannen lopen op deze avond het risico vernederd en weggejaagd te worden. In veel plaatsen worden door de carnavalsverenigingen grote optochten gehouden met de mooiste praalwagens. Prins Carnaval en zijn gevolg voorop.

Vroeger was Carnaval een eetfeest, omdat het de laatste mogelijkheid was om je nog helemaal vol te proppen. Op Aswoensdag begon namelijk de vastentijd, wat inhield dat je veertig dagen, tot Pasen, moest vasten en heel beperkt mocht eten. De dagen vóór Aswoensdag werden dus uitbundig gevierd. Tegenwoordig zijn er nog maar heel weinig mensen die na Aswoensdag vasten en zichzelf dingen ontzeggen, maar er zijn steeds méér mensen die Carnaval vieren, zelfs boven de rivieren. Tijdens het feest der Zotten, zoals Carnaval ook genoemd wordt, drinken mensen meer dan normaal, slapen minder en eten ongezonder. Vooral een teveel aan drank zorgt voor menige kater de volgende dag. De beste anti-kater tip die ik heb is: laat de drank staan, want dit is de enige manier die ervoor zorgt dat je geen kater krijgt. Als je tóch wilt drinken, zorg dan dat je een goede bodem hebt. Eet goed voordat je gaat drinken. De inhoud van je maag is bepalend voor de hoeveelheid drank die je kunt drinken; als je een flink bord stamppot boerenkool met daarna nog een toetje op hebt, verdraag je meer alcohol dan wanneer je alleen een bolletje met kaas gegeten hebt.

Hou je bij één soort alcohol. Drink niet van alles en nog wat door elkaar, en drink geen mierzoete drankjes. Je krijgt er alleen maar meer dorst van. Het beste kun je de ‘heldere’ alcoholsoorten als witte wijn, wodka, lichte rum drinken in plaats van de rode zoals rode wijn, whisky of sherry. En lichte biertjes ‘vallen’ beter dan de zwaardere, zoals Triple bier. Omdat alcohol vocht aan je lichaam onttrekt, onder andere de reden dat je ’s morgens hoofdpijn hebt, kun je het beste een glas water drinken na elk glas alcohol. Een flesje water leegdrinken tijdens je kroegentocht is beslist geen slecht idee. Neem vooral geen aspirine, ibuprofen of iets dergelijks op een lege maag.

Blijf vooral eten terwijl je drinkt. Vetten en koolhydraten remmen de opname van alcohol, en suikers vervangen de suikers die de lever kwijt raakt aan de alcohol. Staan er nootjes op de bar of gaat er een schaal met warme hapjes rond...? Eet ze. Of neem zelf een zakje met stukjes kaas of worst mee en stop een Snicker, Nuts of Mars in je zak.

En als je dan in de kleine uurtjes, na het zoveelste biertje of wijntje en de zoveelste polonaise, lopend- of door Bob- weer veilig thuis bent gekomen, eet dan een kleinigheidje zoals een stuk fruit of een boterham met kaas, maar drink geen koffie of thee want deze onttrekken ook water aan je lichaam. Het beste drink je water in grote hoeveelheden: het is goed tegen nadorst, het activeert de stofwisseling en levert mineralen zoals magnesium: de kater-killer. De volgende morgen, wat waarschijnlijk wel middag wordt, start je met een broodje honing bij het katerontbijt. Dit is lekker en gezond. Honing bevordert namelijk de omzetting van alcohol en herstelt de bloedsuikerspiegel die dan erg laag is.

Heb je tóch hoofdpijn of last van een enorme kater dan is er slechts één remedie: op de blaren zitten. Alááf, Alááf, alááf!

Michèle van Reijsen

Bewegingsstudio 4lijf, Michèle van Reijsen, Fitness, Dansen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws